Vluchtmasker

Vluchtmaskers zijn een eenvoudige variant van de gasmakers, deze bieden korte bescherming. Vandaar de naam 'vluchtmasker'. Vluchtmaskers zijn ideaal te gebruiken om te ontsnappen uit noodsituaties. De meeste vluchtmaskers zijn voorzien van een ABEK-2 filter met een P2 of P3 stoffilter. Het juiste vluchtmasker kiezen is afhankelijk van het type stoffen waarvoor je mogelijk moet vluchten.

Alle vluchtmaskers voldoen aan EN 403: Maskers speciaal voor vluchten. Ze zijn meestal geschikt voor 10-15 minuten, voldoene tijd om een ontsnapping te maken uit de situatie.

Lees verder Lees minder
We can't find products matching the selection.

Vluchtmaskers voor calamiteiten

De naam vluchtmasker zegt het al, bedoeld om mee te vluchten bij calamiteiten. Denk hieraan bij vervoeren van gevaarlijke stoffen, gassen of dampen waar iets mis kan gaan waar de ruimte gevuld wordt met deze gassen of dampen. Dit gebeurd vaak in korte periode en dan is het gereed maken van een normaal volgelaatsmasker met ABEK filters niet snel genoeg, een vluchtmasker kan je van de muur afhalen, uitpakken en over je hoofd heen gooien om vervolgens uit de gevaren zone te ontsnappen. Met ongeveer 15 minuten aan lucht en filtercapiciteit is dit genoeg om de ruimte, of het gebouw te kunnen evacureren.

Volgelaatsmaskers

Waar een vluchtmasker korte bescherming biedt kan het zijn dat voor het opruimen langere tijd in de ruimte moet worden gewerkt. Hiervoor werkt een volgelaatsmasker met luchttoevoer het beste. Dit gecombineerd met geschikte filters voor herbruikbare maskers. De luchttoevoer zorgt ervoor dat je geen giftige lucht terug krijgt en daardoor in een gesloten ruimte langer werkzaam kan zijn. Vaak wordt dit gecombineerd met wegwerp overalls.

Wanneer welke adembescherming toepassen?

Als adembescherming gebruikt wordt is het belangrijk altijd de juiste bescherming te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld naar de juiste filters en de juiste technieken. In een open ruimte met alleen fijnstof kan je het vaak al af met stofmaskers. Heb je te maken met gassen en dampen dan wordt het al snel noodzakelijk om ook gebruik te maken van een halfgelaats of volgelaatsmaskers met filters om de juiste bescherming te bieden. Het belangrijkste om de keuze te maken is weten welke materialen komt de drager mee in aanraking. Zijn het bijvoorbeeld Organische dampen dan is een A2 filter misschien voldoende, is het een combinatie van fijnstof en organische dampen dan is een A2-P3 voor stof voldoende.

Onderstaande filters zijn de beschikbare filters:

  • A (Bruin): Organische dampen en oplosmiddelen met een kookpunt van >65° C
  • AX (Bruin): Organische dampen en oplosmiddelen met een kookpunt van <65° C
  • B (Grijs): Anorganische gassen en dampen (Uitzondering Koolstofmonoxide)
  • E (Geel): Zwaveldioxide & waterstofchloride
  • K (Groen): Ammoniak
  • P (Wit): Bescherming tegen fijnstof

Onderzoek altijd welke filters nodig zijn voor de juiste bescherming.

Producten vergelijken EMPTY
Geen producten geselecteerd.