Winkelwagen
Offerte(s)

Normering werkkleding - De belangrijkste normeringen op een rijtje

Voor werk en veiligheidskleding zijn verschillende normen. Deze normen kunnen verwarrend zijn, daarom hebben wij op deze pagina de meest voorkomende normen nogmaals op een rijtje gezet, met een basis omschrijving.

 • EN 343: Beschermende regenkleding tegen regen en sneeuw
 • EN 13034: Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën
 • EN ISO 11612: Beschermende kleding tegen hitte en vlammen
 • EN ISO 11611: Beschermde kleding voor lassen en verwante werkzaamheden
 • EN 1149: Beschermende kleding met elektrostatische eigenschappen
 • EN 14058: beschermende kleding tegen koele en lage temperaturen boven -5°C
 • EN 342: beschermende kleding tegen koele, koude en lage temperaturen onder -5°C
 • EN ISO 20471: Waarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid
 • IEC 61482-2: Beschermende kleding tegen thermische gevaren van een elektrische vlamboog

EN 343: Beschermende regenkleding tegen regen en sneeuw

norm EN 343

De EN 343 norm legt de eisen en testmethoden vast voor materialen en naden van kleding, die beschermen tegen neerslag (regen, sneeuw), mist en de vochtigheid van de grond. In eigenlijkheid is het meeste met EN 343 genormeerde kleding regenkleding en sneeuwkleding, voor de kou is er ook de EN 342 norm.

Deze norm heeft als symbool een paraplu, met daarnaast boven elkaar twee waarden, een X en een Y. De X-waarde geeft de waterdichtheid aan en de Y-waarde geeft de waterdampdoorlaatbaarheid aan (het ademende vermogen).

 • Meer informatie over de EN 342 normering

EN 13034: Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën

norm 13014

De EN 13034 norm legt de vereisten en testmethoden vast voor chemische beschermingspakken van type 6, zowel pakken voor éénmalig gebruik als herbruikbare pakken. Voor bijbehorende uitrustingen, zoals handschoenen en laarzen, die geen integraal deel uitmaken van het pak wordt verwezen naar de overeenkomstige productnormen. type 6 kleding is kleding die een beperkte bescherming biedt tegen kleine spatten of een lichte nevel van chemische vloeistoffen. over het algemeen zal deze kleding gemaakt zijn uit vloeistofafstotende, maar niet volledig vloeistofdichte materialen.

 • Meer informatie over de EN 13034 normering

EN ISO 11612: Beschermende kleding tegen hitte en vlammen

norm 11612

De EN ISO 11612 norm legt de prestatievereisten vast voor beschermkleding die het lichaam van de drager (Behalve de handen) moet beschermen tegen hitte en/of vlammen. De prestatievereisten die zijn vastgelegd in de EN ISO 11612, zijn van toepassing op beschermkleding die voor uiteenlopende doeleinden kan worden gedragen, waar kleding met beperkte vlamverspreiding vereist is en waar de gebruiker blootgesteld kan worden aan stralings-, convectie- of contactwarmte of spatten van gesmolten metaal. De norm is niet van toepassing voor brandweerlieden (EN 469) en lassers (EN ISO 11611). De vereisten omvatten: prestaties na voorbehandeling van de stof, accessoires, mechanische eigenschappen, maatvastheid etc.

 • Meer informatie over de EN ISO 11612 normering

EN ISO 11611: Beschermde kleding voor lassen en verwante werkzaamheden

norm 11611

De EN ISO 11611 norm legt de vereisten vast voor lasserskleding. Het betreft hier kleding die bij normale temperaturen een hele dag (8 uur) gedragen kan worden en bescherming biedt tegen kleine spatten van gesmolten metaal, toevallig vlamcontact en uV-straling. De norm handelt niet over beschermende kleding die gedragen wordt bij speciale laswerkzaamheden.

 • Meer informatie over de EN ISO 11611 normering

EN 1149: Beschermende kleding met elektrostatische eigenschappen

norm 1149-5

Deze norm heeft als symbool een bliksemschicht. Deze norm specificeert de vereisten van elektrisch geleidende kleding. Deze kleding is onderdeel van een totaal geaard systeem (o.a. in combinatie met geleidend schoeisel). De kleding voorkomt het ontstaan van vonken, hierdoor worden ook explosies voorkomen. De kleding met deze norm wordt alleen geaccepteerd als hij gecombineerd is met de norm voor vlamvertragende kleding (EN ISO 11612). Deze kleding wordt gedragen in explosie gevaarlijke ruimten. Indien er kans is op een explosie bestaat er dus ook kans op vuur. Deze kleding mag niet gebruikt worden in met zuurstof verrijkte omgevingen en beschermt ook niet tegen netspanning. kleding die voldoet aan de norm en 1149-5, wordt vaak toegepast bij bedrijven die aan de ateX-richtlijn dienen te voldoen. Als er ook met de kleding gelast moet worden is het verstandig om kleding met de lasnormering EN ISO 11611 te hebben.

 • Meer informatie over de EN 1149 normering

EN 14058 en EN 342 beschermende kleding tegen koele, koude en lage temperaturen

norm 14058norm 342:2008

In de winter of in een koelcel is het belangrijk dat u en uw medewerkers warm blijven. Daarom is het belangrijk dat u weet aan welke normen de kleding moet voldoen. EN 14058 en EN 342 zijn verwant aan elkaar, echter is EN 14058 geschikt voor koele omstandigheden hoger dan -5°C en EN 342 voor koude en lage temperaturen lager dan -5°C. Ook met deze kleding is het belangrijk om een 3-lagen systeem toe te passen, waarbij de buitenste laag voldoet aan de EN 14058 of de EN 342 normering.

 • Meer informatie over de EN 14058 normering
 • Meer informatie over de EN 342 normering

EN ISO 20471: Waarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid

norm 20471

De EN ISO 20471 norm legt vereisten vast voor kleding die tot doel heeft de aanwezigheid van de gebruiker visueel te benadrukken om hem meer te laten opvallen in gevaarlijke situaties, zowel bij dag als bij nacht (belichting door koplampen van wagens). De zichtbaarheid wordt verbeterd door een hoog contrast tussen de kleding en de omgevingsachtergrond waartegen de kleding wordt gezien:

 • In daglicht dankzij het fluorescerende achtergrondmateriaal
 • ’s nachts wanneer de reflecterende banden het licht van tegemoetkomende koplampen reflecteren
 • Meer informatie over de EN ISO 20471 normering

IEC 61482-2: Beschermende kleding tegen thermische gevaren van een elektrische vlamboog

norm 61482-2

Deze norm is opgesteld voor kleding die bescherming biedt tegen de thermische gevolgen van een elektrische vlamboog. De kleding valt in risico-klasse III, dit houdt in dat ze jaarlijks gecontroleerd moeten worden. De bescherming tegen de gevolgen van 'electric arc' kan op 2 manieren getest worden.

 • Meer informatie over de IEC 61482-2 normering
Producten vergelijken EMPTY
Geen producten geselecteerd.