Voldoen jouw werkschoenen nog aan de veiligheidseisen?
18 oktober 2018

Trek jij je werkschoenen elke dag zonder nadenken aan of vraag je je ook wel eens of ze nog wel aan de veiligheidseisen voldoen? Beschermen jouw werkschoenen je voeten nog wel voldoende? Hoe oud zijn je werkschoenen nu? Heb je er wel eens een ongelukje mee gehad? Werk je veel op je knieën? Zijn je werkzaamheden of werkomstandigheden misschien veranderd? Kortom, voldoen jouw werkschoenen nog wel aan de veiligheidseisen die voor jouw werkzaamheden nodig zijn? Check het!

Beschermneus of overneus

Als je veel op je knieën werkt hebben je schoenneuzen het soms nog harder te verduren dan je schoenzolen. Als het leer rondom de veiligheidsneus beschadigd is, kan de stalen of kunststof beschermneus gaan schuiven en zijn je voorvoeten niet meer voldoende beschermd. Nieuwe werkschoenen kopen is dan de enige oplossing. Om deze slijtage te voorkomen hebben veel werkschoenen en veiligheidsschoenen een kunststof overneus en soms kan je zelfs na aankoop nog een overneus op je favoriete werkschoen laten monteren. Deze overneus wordt ook wel kruipneus genoemd en is meestal gemaakt van Polyurethaan (PU). Overneuzen zijn ideaal voor bijvoorbeeld tegelleggers, bouwvakkers, elektromonteurs, etc. Zijn jouw stalen of kunststof beschermneuzen nog beschermd door een overneus of het leer van je schoen? Check het!

Leeftijd en onderhoud

Hoe sterk je werkschoenen ook zijn, na verloop van tijd verliezen ze toch echt hun beschermingskracht. De lijm van je zolen kan bijvoorbeeld loslaten, zodat er toch scherpe voorwerpen tussen de schoenzool en beschermzool kunnen komen en ook de waterdichtheid kan na verloop van tijd minder worden, vooral als je je veiligheidsschoenen niet goed onderhoudt.

Enkele tips:

 • Laat natte werkschoenen langzaam drogen. Haal de inlegzool eruit en stop er kranten in. Zet ze nooit bij een warmtebron zoals een verwarming of in de zon. Het leer droogt dan uit, waardoor het kan gaan scheuren.
 • Ook bezwete werkschoenen moeten na elke werkdag minstens 24 uur drogen. Anders slaan ze wit uit en gaan ze stinken door ophoping van bacteriën. Uiteindelijk wordt de binnenkant van je werkschoenen dan hard en oncomfortabel.
 • Spuit je droge werkschoenen minstens één keer per maand in met impregneerspray. Bij mooi droog weer is dat ruim voldoende, maar bij veel regen en/of sneeuw adviseren wij het vaker te doen. Breng de onderhoudsproducten aan als de schoenen droog zijn en houdt de spuitbus op ca. 35 cm afstand van de schoen, in verband met mogelijke inademing van drijfgassen.
 • Ook één á twee keer per maand met schoensmeer of ledervet invetten is geen overbodige luxe. Glad en gewaxt leer is resistenter tegen water en vuil en makkelijker te onderhouden.

Let op: De impregnatie is pas na 24 uur volledig actief. Gebruik altijd eerst de impregneerspray en vet daarna pas je werkschoenen weer in. Impregneervloeistof trekt namelijk niet door deze ietwat vettige laag heen.

Ongelukjes op het werk

Stalen, kunststof of aluminium beschermneuzen beschermen je voorvoeten tegen vallende voorwerpen. Deze beschermingskracht wordt echter snel minder als er eenmaal iets zwaars op je werkschoenen is gevallen of als je ergens knel hebt gezeten. Vervang ze daarom bij voorkeur na elk ongelukje of controleer op zijn minst of je beschermneuzen nog in vorm zijn en op hun plek blijven zitten. Dus: zijn jouw schoenen nog steeds veilig voor je voeten? Check het!

Werkomstandigheden en werkomgeving

Zijn je werkzaamheden of werkomstandigheden veranderd? Check of je werkschoenen nog wel aan de benodigde Europese veiligheidseisen voldoen voor deze specifieke werkomstandigheden. Misschien heb je nu wel voldoende aan minder strenge normeringen of juist hogere. In catalogi voor veiligheidsschoenen tref je diverse codes aan: EN ISO normen, additionele eisen voor voetbescherming, eisen voor de slipweerstand en eisen voor het voorkomen van statische elektrische lading (ESD) en extreme koude (CI). Hieronder een korte uitleg:

EN ISO norm

De bekendste Europese normering voor veiligheidsschoenen is de EN ISO 20345. Deze schoenen worden ook wel veiligheidsschoenen genoemd en bieden de hoogste mechanische (teen)bescherming (tot 200 joule). Hiervoor wordt een S-codering gebruikt van het Engelse woord Safety, oftewel Veiligheid. Als de eisen minder streng zijn, kan je ook kiezen voor schoenen die volgens de EN ISO 20346 getest zijn, de zogenaamde beschermschoenen met P-codering voor teenbescherming (100 Joule). Als je geen teenbescherming nodig hebt, heb je voldoende aan werkschoenen die volgens de EN ISO 20347 getest zijn, met een O-codering van Occupational oftewel Beroepsmatig. Meer informatie over de S-classificaties van werkschoenen

Slipweerstand

Veiligheidsschoenen worden onderworpen aan een antisliptest volgens NEN normen:
SRA: de slipweerstand is op een keramische tegel met een laag schoonmaakmiddel getest
SRB, de slipweerstand is op een stalen plaat met glycerine (olie substantie) getest
SRC: de zool heeft zowel de SRA + SRB test doorstaan

Lees hier uitgebreide informatie over antislip-normen

ESD werkschoenen

Werkschoenen ter voorkoming van statische elektrische lading door snelle ontlading van statische elektriciteit zijn te herkennen aan te herkennen aan het geel/zwart ESD label. ESD staat hierbij voor Electro Static Discharge.
CI: De letters CI achter het artikelnummer betekenen dat deze werklaarzen koude-isolerend zijn. In cijfers weergegeven betekent dit dat de temperatuur in je werklaars niet lager wordt dan 10 graden als je 30 minuten in een omgevingstemperatuur van maximaal min 20 graden werkt. Bekijk hier ESD werkschoenen

Nieuwe werkschoenen kopen

Wil je na bovenstaande veiligheidscheck nieuwe werkschoenen kopen, bekijk dan hier onze veiligheidsschoenen. Voor vragen of hulp bij het uitzoeken van je nieuwe werkschoenen kun je contact met ons opnemen via het contactformulier of op werkdagen tussen 07.30 uur en 17.00 uur via tel.nr. 0223-661300.

Een kleine greep uit ons assortiment werkschoenen:

 1. Best verkocht
  Grisport Cross Safety Nordic S3 Zwart/Grijs Voorkant
  unishore_schoenveiligh_norm

  Grisport Cross Safety Nordi...

  Adviesverkoopprijs € 84,71 € 84,71 € 84,71 € 84,71 € 84,71 € 84,71 € 84,71 € 84,71 € 84,71 € 84,71 € 84,71 Nu voor € 67,77 € 82,00
 2. Redbrick Motion Comet S3
  unishore_schoenveiligh_norm

  Redbrick Motion Comet S3

  Adviesverkoopprijs € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 Nu voor € 66,91 € 80,96
 3. Redbrick Motion Sierra S1P
  unishore_schoenveiligh_norm

  Redbrick Motion Sierra S1P

  Adviesverkoopprijs € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 Nu voor € 66,91 € 80,96
 4. Redbrick Ladies Lisa S3
  unishore_schoenveiligh_norm

  Redbrick Ladies Lisa S3

  Adviesverkoopprijs € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 € 74,34 Nu voor € 66,91 € 80,96