9 onderhoudstips voor werkschoenen

9 onderhoudstips voor werkschoenen

Negen verzorgingstips om je werkschoenen in topconditie te houden

1. Werkomstandigheden

Natuurlijk gebruik je je werkschoenen alleen in de werkomstandigheden waarvoor ze bedoeld zijn. Doe je dit niet, loop je het risico je werkschoenen sneller te verslijten. Ook kunnen werkschoenen onveilig zijn wanneer ze niet gebruikt worden voor het doel waarvoor ze zijn ontworpen.

2. Juiste manier van opbergen

Je veiligheidsschoenen blijven beter in model als je ze 's avonds met schoenspanners erin weg zet op een droge plek en bij voorkeur in een schoenendoos. Je zult hieruit op kunnen maken dat het verstandig is om te allen tijde in het bezit te zijn van 2 paar goede werkschoenen.

3. Gebruik een schoenlepel

Bijna niemand doet dit, maar het is beter om een schoenlepel te gebruiken. Zo voorkom je dat de hielen slap worden en snel slijten. Open ook altijd eerst de sluiting zover mogelijk.

4. Juiste manier van het drogen van werkschoenen

Iedereen weet dat je niet kan voorkomen dat je werkschoenen zo nu en dan toch nat zullen worden. Voordat je ze dan weer aantrekt zal je ze goed moeten laten drogen. Haal de inlegzolen en veters eruit en stop kranten in je werkschoenen. Zet ze NOOIT bij een warmtebron zoals een verwarming of in de zon, want door deze warmte droogt het leer uit en kunnen je werkschoenen scheuren.

5. Koop minimaal 2 paar werkschoenen

Koop bij voorkeur minimaal twee paar werkschoenen tegelijkertijd. Dit lijkt een grote uitgave, maar op de lange duur ben je toch goedkoper uit. Nu heb je namelijk de mogelijkheid om het ene paar te dragen terwijl het andere rustig kan herstellen. Vooral als je veel last hebt van zweetvoeten, zou je je schoenen na elke werkdag vierentwintig uur moeten laten drogen. Als je werkschoenen niet voldoende laat drogen zullen ze wit uitslaan en stinken door ophoping van bacteriën. Uiteindelijk wordt dan de binnenkant van je werkschoenen hard en zal je sneller nieuwe werkschoenen moet kopen.

werkschoenen goed onderhouden voor lange levensduur6. Let op de juiste voering

Werkschoenen met een volledig leren binnenkant 'ademen' beter en daardoor zal je hierin minder last van vocht en zweetophoping hebben. Tegenwoordig worden er ook modernere voeringen gebruikt die uitstekend in staat zijn om vocht en zweet te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde Cambrelle voering welke ademend, vochtvretend en geurvretend is.

7. Verwijder vuil op tijd

Erg vuile werkschoenen moet je 'bevrijden' van dit vuil. Dit doe je door ze met lauw water of een schoenreinigingsmiddel schoon te borstelen. Het leer is nu weer luchtig en kan weer 'ademen'.

8. Verzorg je werkschoenen minimaal 1x per maand op deze manier:

Met alleen drogen en schoonmaken ben je er nog niet. Water, gecombineerd met vuil, wast namelijk de conserverende substanties uit het leer, waardoor het broos wordt en gaat scheuren. Met een leercrème, wax of ledervet kan je deze substanties in het leer terugbrengen. Ook als je werkschoenen niet nat of vuil geworden zijn moet je dit één á twee keer per maand doen. Gladen gewaxed leer is namelijk makkelijker te onderhouden en resistenter tegen water en vuil.Smeer of wrijf de crème in met een borstel of doek en laat de wax nog enige tijd inwerken.

9. Voorkomen van problemen met je werkschoenen

Bescherm je droge leren werkschoenen ook minstens één keer per maand én na elke reinigingsbeurt met een impregneerspray. Hiermee voorkom je ophoping van vocht en vuil. Houdt de spuitbus op ca. 35 cm afstand van je werkschoenen, zodat je de drijfgassen niet inademt. De impregnatie is pas na 24 uur volledig actief.

Bekijk hier alle onderhoudsartikelen voor het verzorgen van je werkschoenen